English A A A A A
Illustrasjon - artikkelbilde - kommunevåpen på hvit bakgrunn

Tar i bruk hurtigtester for korona

Malvik kommune vil nå snart ta i bruk hurtigtester for korona. Testene kommer i tillegg til vanlige laboratorietester og helsepersonell vil vurdere hvem som har behov for en hurtigtest. Det betyr at du selv ikke kan velge testtype.

Fordelen med hurtigtester er at de gir raskt svar på om en person er smittet av koronaviruset og kan smitte andre. 
 
Noen ganger er det en stor fordel å få raskt svar på koronatester, for eksempel hvis vi det er mistanke om at mange er smittet. Da vil hurtigtester være et viktig verktøy for å komme raskt i gang med smittesporing og sette inn tiltak for å stanse utbrudd.
 
Hurtigtestene er ikke like følsomme som laboratorietester og for mange haster det ikke å få svar med en gang. Hos dem vil vi fortsatt bruke en laboratorietest, som gir et sikrere svar.
 

Hurtigtester gir ikke unntak fra karantene

Hurtigtesten viser om du kan smitte andre der og da, men selv om hurtigtesten ikke gir utslag, kan du likevel være smittet og sykdommen kan være under utvikling, slik at du kan smitte andre neste dag.
 
Det samme gjelder for laboratorietester, men laboratorietester er mer presise og vil avdekke flere tilfeller av sykdom, også de som er under utvikling.
 
Derfor gir hurtigtest eller laboratorietest ikke unntak fra karantene i 10 dager.